indiaries.blogg.se

A month in Kolkata

Skolhälsovård i Calcutta

Kategori: Allmänt

Igår åkte Daniel, Angiza, Elina och jag ut till en skola för att jobba några timmar inom skolhälsovården. Vår uppgift var att väga och mäta skoleleverna, som var 6-10 år gamla. På tre timmar togs längd och vikt på över 400 barn, så det var verkligen som att jobba vid ett löpande band! Tyvärr hann vi därför inte följa med läkarnas arbete, vilket skulle ha varit intressant.
 
Fast det var riktigt högljutt(!) i skolan annars, var barnen väldigt tystlåtna och blyga när de kom till oss. För vissa var det antagligen första gången de blev vägda och mätta, så de var antagligen lite fundersamma också.
 
 
Barnen anmälde sig och kom sedan till oss. Många hade ingen aning om hur man går på en våg eller ställer sig för att mätas. Vissa bara tog ett långt kliv rakt över vågen, eller ställde sig med fötterna så att de täckte skärmen. Vi fick nog dra på mungiporna ibland...
Jenny, som gjorde samma jobb igår och också hann följa med läkarnas arbete, sa att ett stort problem bland skoleleverna är problem med tänderna. Minst 95 % hade dåliga tänder. många hade rejält med karies och ofta även inflammation i munnen. Medan vi i västvärlden tampas med övervikt, finns här många undernärda människor. Högst 1 % av de barn vi vägde var överviktiga.
 
Ett annat vanligt problem är hudinfektioner. Svamp, bakterier, ibland scabies. Jag skulle våga påstå att den vanligaste orsaken för att patienter söker sig i IIMC:s kliniker är just hudinfektioner. Orsaken till att de är en allmän plåga är bl.a. ohygieniska förhållanden och på sommaren värmen och monsunregnet som främjar spridningen av sjukdomar. När en efter en tvättar sig i samma förorenade dammar är det lätthänt att t.ex. svamp smittar...
 
 
Skolan
 
 
Elina, Angiza och Daniel
 
Glada IIMC-anställda!
Nu har jag bara två dagar kva i Calcutta och Indien. Tiden har gått snabbt och jag har sett och upplevt mycket. Ändå skulle det finnas mycket mer att se. Det blir nog skönt att komma hem igen för att njuta av den finländska sommaren och vänner och familjs sällskap. Nu gäller det att ta ut allt av de sista dagarna här!
 
/Julia
 
 
 
 
 
 
 

KOMMENTARER:

  • Saga säger:
    2015-06-25 | 20:31:22

    Spännande! 😊 njut för fullt av de sista dagarna! Men oj så vi i Finland saknar dig! <3hör och häpna har det dock lovats värme här ganska lagom till din hemkomst, eller åtminstone till nästa vecka! :)

    Svar: Tack, det ska jag göra! Idag blir det att följa med ultraljudsundersökningar, intressant hoppas jag 😊 ska bli såå kul o träffa dej o alla andra igen! ❤ snart! Skönt väder låter toppen! Kram!
    indiaries.blogg.se

Kommentera inlägget här: