indiaries.blogg.se

A month in Kolkata

Barnrådgivning, tandläkare m.m.

Kategori: Allmänt

IIMC erbjuder barnrådgivning för mödrar och gravida. För de fattigaste finns matpaket att få. De får ett kort där varje avhämtning kvitteras. Om kvinnan inte kan skriva sitt namn ger hon sitt fingeravtryck. För oss finländare känns det konstigt att någon inte kan skriva sitt eget namn, men här finns en hel del analfabeter. Matpaketet de gravida får avhämta innehåller en påse (ca 1 kg?) potatis, 1 kg ris, en påse röda linser och ett paket näringssupplement för bebisar.

I barnrådgivningen vägs och mäts barnen och mammorna får råd gällande kost och hygien. Barnet får varm mjölk och mariekex.

 En jättetrevlig nutritionist ger råd åt en ung mamma
 
 
Även här delas näringssupplement ut. De är tillverkade vid IIMC och det finns fyra olika sorter för olika ålders barn. Jag tog bilder på dem och vad de innehåller:

 

 
I nedrevåningen i kliniken finns på väggen två skyltar, där det står ”prenatal sex determination is not done here”. Det står också att det är straffbart. Ultraljud finns, men könet på fostret är inget man berättar för de blivande föräldrarna. Någon berättade att det ändå föds fler pojkar än flickor i landet...

Jag kikade också in i patologirummet, där de kollade på blodprov, samt hos ögonläkaren.

En patolog ser på blodprov i mikroskop
 
Glad att vi hemma får använda pipetter när vi handskas med blodprov...
 
Ögonläkaren (i vit rock) tar emot en patient
 
En sköterska gör en synkontroll

Sista punkten på min runda var tandläkaren. Bra mycket annorlunda än där hemma. Jag hann inte vara där så länge, men hann se två bedövningar och hur en visdomstand drog ut med tång.

 En tandläkare diagnostiserar
Den yngre tandläkaren drar upp bedövningsmedel i en spruta

Har sett massor idag och riktigt intressant har det varit!

Ps. Om någon undrar, så har jag lov av Dr. Sujit att publicera bilder från hans stora projekt för mödrar och barns bästa. I Finland är reglerna gällande integritet förstås helt annorlunda. Här är det t.ex. vanligt att över 10 patienter väntar på sin tur i samma rum som tandläkaren utför ingrepp...

Kommentera inlägget här: